Samstag, 19. Januar 2013

Frankrike bär huvudansvaret för ockupationen

Rune Lanestrand

19 januari 2013

Sorgligt att många oskyldiga människor och deras familjer drogs in som gisslan i storpolitiken i Alger. Inte minst från vårt broderland Norge.

Den som främst får ta på sig skulden för ockupationen av oljeanläggningen i Amenas är Frankrikes president François Hollande då den utlösande faktorn är Frankrikes invasion i Mali. Då gisslantagen i Alger är en hämndaktion från gerillan i Mali. Ett faktum som naturligtvis förnekas då ingen skugga ska falla på Frankrike, Tyskland och övriga ”goda” EU -och NATO-länder.

Inte bara fransmännen utan alla som i presidentvalkampanjen uppfattade Hollande som en Duva torde vara djupt besvikna när Frankrike nu på egen hand invaderat sin forna koloni Mali.

För att förstå att EU och även Sverige med Carl Bildt i spetsen ställer sig bakom invasionen måste man ha klart för sig att EU:s aldrig uttalade men ändå övergripande syfte är att behålla sitt neokoniala grepp och fortsätta sin utsugning av de forna kolonierna genom att stödja regimer som i Mali vars korrupta regimer endast kan överleva genom militärt stöd från sina forna koloniherrar.

Mali har en rik överklass som stöds av Väst som tar hem de rikedomar som i stället skulle fördelas till Malis mycket fattiga människor. Många är analfabeter.
Mali är egentligen ett rikt land med ett mycket bördigt jordbruk, rikt fiske, guld, och värdefulla mineraler som Frankrike och EU inte vill släppa greppet om. Svårare än så är det förmodligen inte. T ex är är Mali Afrikas tredje största guldproducent, efter Sydafrika och Ghana.

Man kan också behöva skratta åt EU ledarna. Och om någon i likhet med mig har missat denna Euro-version av Grevinnan och betjänten så får ni den här. http://www.youtube.com/watch?v=ECjz5Y7Antk&feature=related




Quelle - källa - source

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen