Dienstag, 17. Juni 2014

Hopp om vapenvila grusat

Ryska Posten 815

Stefan Lindgren
16 juni 2014

De förhoppningar om vapenvila som väcktes av ett uttalande av den nyvalde presidenten Petro Porosjenko grusades snart.

Tidigt på lördagsmorgonen lokal tid sköts ett trupptransportplan av typen Il -76 ned före landning på Lugansk flygplats. I kraschen dödades 49 soldater, utsända av i Kiev.
Uppgifterna bekräftas av försvarsministeriet.

Självförsvarsstyrkorna har tagit på sig nedskjutningen, men enligt en version kan nedskjutningen ha följt av att ett Kievregemente, bördigt från Dnepropetrovsk, samma dag hissat upprorsflagg och börjat beskjuta ett regemente från Lvov.

Båda är förlagda till Lugansk flygplats och det kraschade planet innehöll förstärkningar till Dnepropetrovskregementet. Det faktum att Kiev hela tiden sänder in nya styrkor och fortsätter artilleri- och flygbeskjutning av Lugansk och Slavjansk strider mot president Porosjenkos utfästelser om eld upphör ”den här veckan”.

På lördagmorgonen 04.30 lokal tid lyckades självförsvarstyrkor i staden Gorlovka i östra Ukraina skjuta ned annat plan - en Suchoj-24 jetbombare. Piloten är vid liv
och har tagits för förhör av självförsvarsstyrkorna. Ett annat Suchoj-plan hann dock bomba ut den lokala polisstationen.
Samtidigt blossade nya strider upp i Mariupol, sedan Kiev beslutat att guvernör Tarutas administrativa centrum för Donetskregionen skulle förflyttas dit. På filmer
från Mariupol hörs tydligt att engelskspråkiga prickskyttar deltar i den anfallande styrkan.

Ukrainska soldater fortsätter vad som liknar en etnisk rensning av den ryska befolkningen i öst. Enligt chefen för Folkrepubliken Lugansk Valerij Bolotov har
de ukrainska straffbataljonerna efter att ha intagit byn Stjastie (Lyckan!) dödat över hundra personer, mestadels civila. Omedelbart efter erövringen av byn, rapporterades det att cirka sju fångar avrättas. Bilder på vad som kan vara offren har publicerats av den s k Ajdarbataljonen.

Kievs plan är att omringa Lugansk, som är den stad som ligger närmast gränsen till Ryssland. När området har fallit ska befolkningen ”filtreras” och ”omflyttas”, enligt
försvarsminister Michailo Koval.

Från State Department i USA kom i veckan anklagelser att Ryssland fört in  T-64- tridsvagnar och raketkomplex  i Ukarina. Enligt Janes Defense Weekly visar den video som USA släppt ukrainskbyggda stridsvagnar.

Dessutom kom 13 juni ett ukrainskt pansarfordon BMP inkörande 150 meter på ryskt territorium i trakten av staden Millerovo. Enligt Folkrepubliken Donetsks källor avrättades hela besättningen vid återkomsten till Ukraina av ”Högersektorns” styrkor.

Den ukrainska gränskränkningen har inte kommenterats av USA. Inte heller vill State Departements taleskvinna om Ukraina Jen Psaki kommentera uppgifter om att Kiev användes fosforbomber i Ukraina.

rusvesna.su 14 och 15/6, vesti 13/6, rt 14/6, vesti nedeli15/6

källa

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen