Dienstag, 5. September 2017

Stoppa Aurora 17, Stoppa Nato!

Einar Schlereth, tysk invandrare bosatt i Klavreström, har varit på Nej till Nato-möte i Växjö.

Här hans rapport.

Stoppa Aurora 17, Stoppa Nato!
Dessa slogans var föremål för ett evenemang i ETC:s nyöppnade bokcafé i Växjö. Arrangören var den nybildade föreningen KFA (kamp för fred och alliansfrihet), som nu har motsvarigheter under olika namn i ett antal städer i Sverige.

Föreningen bildades med anledning av att Sverige nyligen antog ett värdlandsavtal med Nato, utan egentlig diskussion bland befolkningen.

En av föreninbgens grundare, Ulf Nilsson, gav en kort bakgrund om den svenska alliansfrihetens och fredens 200-åriga historia (fram till Afghanistankriget). Även om alliansfriheten inte alltid skötts invändningsfritt har den på det hela taget varit till svenska folkets fördel: inga likkistor och transporter av sårade, inga sönderbombade städer och ödelagdas landskap.

Olof Palme sade. ”Vad som än kan ske oss kommer vi aldrig att ge upp vår neutralitet och alliansfrihet.”

Men det är redan länge sedan. Sedan dess har socialdemokratiska regeringar under Ingvar Carlsson, Göran Persson och Stefan Löfven samt högerregeringarna Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt gjort sitt bästa för att uppnå en anslutning av Sverige till USA/Nato. År 2003 försökte Persson även dra in svenskarna in i euroområdet, men projektet stupade på att en folkomröstning som sa nej.

Men nu har Löfven och hans kumpaner i näringslivet och krigsmakten slutit ett fördrag som är ett hån mot alliansfriheten. När Sverige därefter som en av 122 medlemsstater i FN den 7 juli 2017 röstade för förbud mot kärnvapen har det fått sig påskrivet av USA:s försvarsminister ”Mad Dog” att detta förbud står i konflikt med värdlandsavtalet och Sveriges närmande till Nato.

Värdlandsavtalet tillåter Nato-trupper, vapen och även kärnvapen att placeras på svenskt territorium på ”inbjudan” av den svenska regeringen.[Eftersom Sverige gjort något förbehåll mot stationering av kärnvapen i fred, eller som Finland kategoriskt förbjudit kärnvapen på sitt territorium är kärnvapenhotet reellt.] Sverige kan användas som bas för attacker mot tredje land och därmed bli ytterligare en amerikansk/Nato-bas. Ingen amerikansk/Nato-soldat kan åtalas för brott som begås i Sverige (en klausul som konsekvent tillämpas av USA i alla fördrag).

De senaste åren har den svenska regeringen vid en rad olika tillfällen släppt in Nato att öva och flyga dag och natt högt uppe i norra delen av landet och människor där har inte längre fria att röra sig i sitt eget land. För de renskötande samer har övningarna varit särskilt besvärande.

Värdlandsavtalet sägs vara till för landets säkerhet, men i verkligheten ökar det faran. Blir det krig kommer Sverige att vara en självklar måltavla.

Göteborg är den största djuphavshamnen på Sveriges västkust.
I september genomförs två gigantiska krigsmanövrer - Northern Coasts i Östersjön, en upprörande provokation mot Ryssland precis utanför dess ytterdörr och övningen Aurora 17 i Göteborg på västkusten i tre veckor.

KFA samlar tillsammans med en rad andra organisationer till demonstration och olika aktiviteter i Göteborg den 16 september. Dessa två manövrer, med 20.000 soldater, stridsflygplan och krigsfartyg, är de största övningarna sedan det kalla kriget, och denna galenskap kommer att kosta Sverige drygt en halv miljard kronor.

Översättning från tyska: Stefan Lindgren

Originalet ligger här.

Anmärkning i efterhand:

Det räcker inte med Sverige eftergifter. Nu kräver NATO:s generaler fräckt och kategoriskt att Sverige ska upphöra att verka för ett förbud mot kärnvapen.
Det är upprörande.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen