Montag, 14. Mai 2012

Glödlampskonspirationen leder till enorm miljöförstöring

Det här är ju känd ganska länge. I Frankfurt kände jag för 40 år sen jobbare från OPEL som måste byta alla redan monterade växellådor därför att de var för dyrt och för hållbart. Men att fabrikanterna sätter in chips i datorer, skrivare etc. är en rätt ny utveckling. Men på internet kan man hitta sidor där man får instruktioner om hur man kan avlägsnar de där jävla chipsen. 
Dessutom är efter min mening den alternativen som Rune Lanestrand anger: 'Jobb eller miljöförstöring' fel. För mer än hundra år sen frågade Lenin killarna som gjorde revolution i Bayern om de hade genomfört förkortningen av den då mer än 50 veckotimmar långa arbetstiden. De hade de inte gjort. Men redan då ansågs det från flera håll att detta var inte bara rimligt utan också möjligt. I slutmeningen anger ju Rune själv att det säkerligen alltid finns vettiga jobb att göra. Men Marx och Lenin menade ju att folket behöver inte jobba så länge också därför att människor får tid att studerar vidare och göra saker och ting som de tycker om - kortom att leva ett bra liv.

von Rune Lanestrand

2012-05-14

Dokument utifrån visade i går ett ytterst intressanta program om hur forskarna lägger ned stor möda på att förkorta hållbarheten på datorer, skrivare, kylskåp frysar, bilar etc.

När skrivaren nästa gång lägger av ska du veta att ett den innehåller ett litet chips som stänger skrivaren när du kopierat ett visst antal. Eftersom man inte kan hitta "felet" måste du köpa en ny. Genialt eller hur?

I Californien finns en glödlampa på en brandstation som är över hundra år gammal som fortfarande lyser. Den långa livslängden på industriprodukterna ansåg de amerikanska tillverkarna förstås helt åt fanders. Därför samlade de redan på 20-talet, när den nämnda glödlampan var drygt 20 år, alla tillverkare och bestämde att förkorta glödlampans livstid.

Detta var inledningen till att tillverkarna bygger in detaljer och nu chips som ser till att livslängden på prylarna förkortas. Tekniken har förfinats så de senaste vanliga glödlamporna vi köpt håller ibland bara några månader.

Den osunda forskningen med att förkorta livslängden motiveras med att det ger fler jobb. Utan en tanke på att detta leder till enorm miljöförstöring. samdidigt som företagen i reklamen framhåller hur miljövänliga de är. Visst sitter vi i saxen. Jobb eller miljoförstöring. Men det går ju ändå inte att fortsätta på detta oansvariga sätt med förstörd miljö och rovdrift på knappa naturresurser. Det finns också många jobb i ett framtida arbetsintensivt, ekologiskt och småskaligt jordbruk.
Se glödlampskonspirationen här.

Quelle - källa - source

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen