Montag, 7. April 2014

Uppror i Donetsk
Idag förmälas att också demonstranterna i Lugansk kräfer en folkomröstning  för att bli en oavhängig republik. Naturligtvis säger banditerna i Kiew att Ryssland ligger bakom oroligheterna. Det kunde man frvänta sig.


Demonstranter i Donetsk

Stefan Lindgren


6 april 2014

Ett möte till stöd för de kravallpoliser ur den upplösta Berkut-styrkan som gripits av myndigheterna i Kiev, anklagade för delaktighet i dödsskjutningarna på Majdan i
februari, kulminerade på söndagen i att demonstranter intog den regionala administrationens byggnader i Donetsk i sydöstra Ukraina.

Över 2 000 personer samlades på Lenintorget i centrala Donetsk för att visa sitt stöd åt Berkutofficerarna, som själv fick se 16 av sina kamrater skjutna till döds. Innan mötet började röjde demonstranterna bort ett tältläger som Ukrainas kommunistiska parti upprättat på torget. UKP betraktas av ”Ryska blocket” som en ”köpt kraft”.

Demonstranterna krävde en folkomröstning om självbestämmande för de rysktalande områdena i sydöst. Om inte det regionala parlamentet omedelbart sammankallas och fattar ett beslut om detta kommer beslut att fattas i annan ordning, hotade demonstranterna.
Den nya guvernören för Donetskregionen, oligarken Sergej Taruta, vägrade att möta demonstranterna. Ett porträtt av en nazistisk fanatiker brändes på torget, med syftning på de nynazistiska radikaler som spelat en nyckelroll i den ukrainska kuppen i februari .

Händelserna utvecklades på ett liknande sätt i Lugansk där cirka tusen personer samlades framför den lokala ukrainska säkerhetstjänstens kontor och krävde
frisläppandet av en av protestledarna, Aleksandr Charitonov , som varit frihetsberövad sedan mitten av mars, samt 15 proryska aktivister som fängslades i lördags.

Guvernören i Luganskregionen och den lokala ukrainska säkerhetstjänstens chef kom ut för att tala med demonstranterna, sedan de hade ockuperat första våningen i säkerhetstjänstens byggnad. Mötet resulterade i att sex av de gripna anti- Maidanaktivisterna släpptes ur häktet.

I Charkov utbröt våld när proryska demonstranter drabbade samman med ”Högersektorn”. Det fanns dock inga rapporter om skador eftersom polisen snabbt lyckades skilja sidorna.

T f presidenten Aleksandr Turtjinov var tvungen att inställa ett besök i Litauen för att istället ta itu med krisen i sydöstra Ukraina. Stora mängder krigsmateriel har tagits fram ur beredskapslager.

russia today 6/4

källa

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen