Mittwoch, 14. Mai 2014

Har också antisemitiska slagord blivit rumsrena i SVT?

Vilken skandal.  de svenska medier kan inte ens låta bli med sin hets mot Ryssland under en internationell festival. Att behandla två unga tjejer på det viset är avskyvärd. Men de skäms troligtvis inte det minsta och inte heller för sina antisemitiska inlägg.

Har också antisemitiska slagord blivit rumsrena i SVT?

I lördags tittade miljontals människor i Europa på sändningen från Eurovision Song Contest. Manifestation sades stå för ”kärlek” och ”tolerans”, men blev en uppvisning i pöbelaktig utfrysning och mobbning av ”de andra”. Som en logisk följd av detta har även antisemitiska slagord passerat obemärkt.

Det var tydligt att de ryska sångerskorna inte behandlades som två unga tjejer som deltar på ett musikevenemang, utan som politiska representanter för det land som USA och EU just nu befinner sig i konflikt med. Vulgära, kvinnofientliga kommentarer – som påminner om vissa anonyma näthatares retorik om ”MENA-folket” – hade fällts om de ryska tjejernas klädsel redan innan lördagssändningen i svensk mainstream press. Kommentarer som säkerligen omvandlats till sin motsats bara om de unga tjejerna blottat sina bröst och skrikit ”Ner med Putin!”


The Tolmachevy Twins, de ryska tvillingarna

De ryska och vitryska poänguppläsarna möttes med påtaglig kyla och utfrysning. Samtidigt som deras ukrainska motsvarighet välkomnandes trots att hon inledde sitt anförande med ett nationalistiskt slagord med tydliga kopplingar till andra världskrigets nazistiska och antisemitiska krafter.
Den semantiska betydelsen av det aktuella slagordet ”Slava Ukraini” betyder ”Ära åt Ukraina”, och är i sig inte någon större märkvärdighet, även om det är intressant att vissa nationalismer hyllas och marknadsförs t.o.m. i Eurovision Song Contest. Det som dock är mycket uppseendeväckande att den aktuella frasen lanserats och använts av de pronazistiska anhängarna till Stepan Bandera under andra världskriget som var frenetiskt fientliga mot judar, polacker, ryssar och ukrainska antifascister – och att ingen valde att distansera sig från det ”glada” budskapet.

Man kan jämföra den ukrainska poänguppläsaren som framförde sitt slagord till tiotals, eller hundratals miljoner tittare i Europa med den kroatiske fotbollsspelaren Josip Simunics agerande efter en match i Kroatien. I en mikrofon skrek Simunic “för hemlandet” (Za dom) och fick svaret “redo” (Spremni) av delar av publiken.

Hälsningen användes av den nazi-allierade kroatiska Ustasja-regimen under andra världskriget som utmärkte sig med sin bestialiska politik gentemot serber, judar, romer och kroatiska antifascister. Simunic blev fördömd bland allmänheten på Balkan, inklusive Kroatien, samtidigt som FIFA straffade honom med avstängning.
Radio- och tv-lagens 5 kap. 1 § innebär en skyldighet för SVT:s journalister att markera ett avståndstagande från antidemokratiska och rasistiska budskap. I stället för att distansera sig från det nationalistiska och antisemitiska slagordet valde SVT:s reporter att inte reagera alls. Håller nu även antisemitismen på att bli en del av den sköna nya ”toleransen”? Står SVT för antisemitismen när den används i den geopolitiska kampen mot Ryssland? Eller är det bara fråga om okunskap och ignorans?

Spasoje Marjanovic, Justitia Pax Veritas
Oleg Mezjujev
Dine Malmsten
Lennart Palm
Lars Ekenryd
Jan Hagberg
Olga Stellmach
Sergei Sorokin
Nada Novovic
Ewa Strandberg
Ivan Mladenovic
Elena Turial
Violetta Anderson
Natalia Seim
Elena Shatova
Katarina Lindquist Barinova
Irina Petrushenko
Jan Bengtsson
Tatiana Axelsson
Marcus Johansson
Anton Pashorin
Johan Gynnhammar
Marko Savanovic
Alexander Sandberg
Sasha Gazzajev
Svetlana Östman
Kat Zayac
Elisabeth Marina von Prouss
Jan Lindstrand
Tanja Popov
Lalitta Turial
Pjotrs Hlebnikovs
Gennadij Martynov
Natalia Gorlova
Staffan Lundberg
Jeremija Isakovic
Sergej Anochin
Larisa Sadovnikova
Carl Mellgren
Alexandra Anochina
Christer Törnblom
Alminson Lilia
Olga Öhgren
Dmitrij Simis
Snezana Westberg
Daniel Hägg
Darko Kljakic
Josip Mlinar
Mikael Nilsson
Srdjan Djokic
Mattias Milder
Katerina Abashina
Tatiana Magnusson
Stefan Bosnjak
Victor Yuri Sandoval Hinojosa
Kjell Holmsten
Ljubica Skaljac
Carlos Chamorro
Ari Nurminen
Rajko Zoric
Tom Appel
Håkan Lundberg
Patrik Ståhl Dordevic
Bosiljka Bojovic
Anna Magnusson
Sven-Eric Holmström
Radic Milan
Vlade Vuksanovic
Aleksandra Radakovic
Nedeljko Gorcanac
Ludmila Zueva
Andrej Malinin
Lana Nylund
Dali Bojovic
Natalia Ivanova
Camilla Sindby
Christina Karvahall
Roman Kossov
Stanislav Simic
Ekaterina Troitskaia
Annika Gullberg
Marina Mimi Andersson
Evgenia Palin
Drago Drangel
Anastassia Carlberg
Ljubica Domazetovic
Brankica Domazetovic
Natalia Gorolova
Jonathan Müller
Dmitry Thomas Zhulanov
Sergei Gorlov
Lars Blomquist
Elza Sharafutdinova
Elena Kovalnok
Eugenia Denisova Karlsson
Aleksandar Djuric
Anders Jansson
Krister Palin
Jana Jensen
Dennis Shatov
Pierre Stjärnfeldt
Monika Abbas
Dragana Bojovic

Quelle - källa - source

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen