Dienstag, 29. Januar 2013

Kalasjnikov snart 94 år


Stefan Lindgren
29 januari 2013

Ryska posten

I staden Izjevsk tillverkas Rysslands klassiska gevär, AK- 47 eller ”Kalasjnikov” efter konstruktören, Michail Kalasjnikov, som nyligen skrevs ut från sjukhus i 93 års ålder. Vapnet är berömt för sin tålighet - fungerar i våta miljöer och ner till 50 grader minus. Totalt har det tillverkats över 100 miljoner Kalasjnikov i världen, eller ungefär ett vapen för varje 70-tal människor på jorden.

Den amerikanska motsvarigheten testas genom att släppas i ett betonggolv från 3 meters höjd. Ett test som inte imponerade på Kalasjnikov när han en gång besökte USA. – Om ett gevär skulle klicka hos oss är det konstruktören man släpper från tre meters höjd, sa han inte utan ett stänk av allvar.

Men de senaste två åren har försäljningen av Kalasjnikov gått trögt, bl.a. för att den ryska armén håller på att gå över till en modernare variant, AK-12. Fabriken, Izjmasj kallad, har då med framgång satsat på en civil version under varumärket Saiga och ökade därmed försäljningen 50 procent 2011. En växande marknad är USA där till och med polisen köpt tusentals Saiga, som överträffat de amerikanska motsvarigheterna vid test.

Cirka 70 procent av fabrikens produktion är nu civila gevär, en ökning från 50 procent för två år sedan. Av de civila vapnen går cirka 40 procent till Förenta staterna. Det innebär att amerikanska konsumenterna nu köper ungefär lika många vapen ur Kalasjnikovfamiljen som den ryska armén och polisen. russia today 27/1

1 Kommentar:

  1. Warum können Sie, hier in Schweden, geben ihre Kind die Name "Kalasjnikov" fragt ich die Menschligkeit. Wenn es ist nicht erlauben mit "Gun"...

    AntwortenLöschen