Freitag, 20. September 2013

EU föreslår högre gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel

Rune Lanestrand

20 september 2013

I helgen stängdes den sista reaktorn av i japan. Denna omvälvande samhällspolitiska händelse i världens tredje största ekonomi möttes med en gäspning av lydmedia. I stort sett återgavs endast detta torftiga pressmeddelande från Tidningarnas Telegrambyrå:

”Japan började på söndagen stänga av sin sista fungerande atomreaktor för inspektion. På grund av det stora motståndet i landet mot kärnkraft finns det för närvarande inga beslut om när den ska startas igen.
Nedsläckningen av reaktor 4 på Oi-verket startade på söndagskvällen lokal tid och ska slutföras under måndagen.”

Vilken beredskap finns när en härdsmälta händer mitt i Sverige eller i det tättbefolkade Europa när folket vaknar på allvar och precis som i Japan efter reaktorhaveriet i Fukushima kräver stängning av den livsfarliga atomkraften?
Knappast någon som helst realistisk beredskap vad jag vet medan man i stället för att avveckla kärnkraften innan det värsta scenariet inträffar, även här, överlåter till EU-kommissionen att lägga fram ett oerhört provocerande förslag.

EU:s forslag till en ny förordning går nämligen ut på att höja ”gransvärden for radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnkraftsolycka eller annan radiologisk nödsituation.”

Nästan i smyg kommer EU med detta genomcyniska förslag då man bara ger Miljödepartementet 14 dagar på sig att lämna synpunkter. Ännu en politisk kupp från det toppstyrda och odemokratiska EU.

Förslaget är också en politisk signal från EU om att vi ska ha kärnkraft till varje pris trots vetskapen av dess oerhörda risker.


källa

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen