Dienstag, 18. März 2014

Rysk vår på Krim


Rysk vår på Krim
Stefan Lindgren
17 mars 2014

96,77 procent av medborgarna på Krim röstade för halvöns anslutning till Ryssland. Det är slutsiffran på måndag morgon sedan 100 procent av röstsedlarna räknats.

1 233 002 personer deltog i omröstningen. För alternativet att återgå till 1992 års författning och bli en självständig del av Ukraina röstade 2,51 procent eller 31997 personer. 0,72 procent av röstsedlarna, 9 097 stycken, var ogiltiga. Valdeltagandet uppgick till 83,1 procent av de röstberättigade. Valsedlarna fanns på ryska, ukrainska och tatariska.

Myndigheterna rapporterade omkring 135 registrerade internationella observatörer från 23 länder, däribland Österrike, Belgien, Bulgarien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Lettland och Polen. Medlemmar i EU och nationella europeiska parlament, folkrättsexperter och människorättsaktivister tillsammans med 1240 lokala observatörer övervakade röstningen vid röststationerna.

623 ackrediterade journalister från 169 internationella medier fanns också på plats.
”Jag har inte sett en enda kränkning under folkomröstningen”, sade Ewald Stadler, en internationell observatör och ledamot av Europaparlamentet till Itar-Tass.

”Jag har inte sett något som ens liknar påtryckningar. Folk ville själva komma till tals.”
Omkring 10 000 medlemmar i Krims nybildade självförsvarspatruller och över 5 000 poliser vakade över ordningen.

I Kiev undertecknade t f president Aleksandr Turtjinov ett dekret om att ”upphäva” folkomröstningen på Krim. Ukrainas premiärminister Arsenyj Jatsenjuk lovade på söndagen att spåra upp och ställa inför rätta alla dem som främjar separatism i den ryskkontrollerade regionen Krim. ”Låt det inte finnas någon tvekan: den ukrainska staten kommer att hitta alla dessa ledare för separatism och splittring som nu, i skydd av ryska trupper, försöker förstöra Ukrainas självständighet”, förklarade han.

USA, Kanada, Japan och EU hade sagt på förhand att de inte erkänner folkomröstningen. USA och EU hotar Ryssland med sanktioner för brott mot Ukrainas territoriella integritet.

russiatoday 16/3, interfaks 17/3


källa

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen