Montag, 10. März 2014

Ukraina som en del av USAs inringning av Ryssland

En ny website har just publicerats av 'Kommunistiska Arbetarkommunen' som vill också släppa en papperstidning. Redaktionen har åtagit sig den enorma uppgiften att översätta en mycket lång essay av William Blum som faktiskt är 'Anti - Empire report nr. 126'. William Blum är väl ingen okänt. Jag skulle slå vad om att vartenda man eller kvinna på vänsterkanten har läst åtminstone hans bok 'De hemliga krigen av CIA'. Med tack lägger jag upp den här artikeln för han skriver alltid mycket insiktsfull om de stora sammanhangen.


image 
Anti – Empire Report # 126 av William Blum.  Publicerad den 7 mars 2014. William Blum (född 1933) är en  amerikansk författare, historiker och kritiker av USA: s utrikespolitik. På 60-talet arbetade han på USA:s utrikesdepartement och han är numera bosatt i Washington. Blum är författare till flera böcker. Av dessa finns “CIA och USA:s verkliga utrikespolitik på svenska”. Den är riktig tegelsten men nära nog “ett måste” för den som vill få en verklighetsnära bild av den moderna historien. Det finns oss veterligen ingen annan bok som i detalj går igenom en stor del av USA:s hemliga interventioner under de senaste 100 åren.

  • Mar 9, 2014
  • Redaktionen

images
William Blum

Ukraina som en del av USAs inringning av Ryssland

När det blir komplicerat och förvirrande, när man är överväldigad av allt för mycket information som  förändras dagligen och det finns alltför många förklaringar, en del motsägelsefulla … prova då att sätta händelserna i något slags sammanhang genom att ta ett steg tillbaka och försöka se den större och mer långsiktiga bilden.
USA strävar efter världsherravälde och hegemoni när det är möjligt. Det har varit deras främsta sysselsättning i över ett sekel, det är deras levebröd. USA, Nato och Europeiska unionen utgör det  “heliga triumviratet”. Det “heliga triumviratet” (triumvirat = sammanslutning av de rikaste och  mäktigaste -red) har dotterbolag. De viktigaste är Internationella valutafonden, Världsbanken,  Världshandelsorganisationen, Internationella brottmålsdomstolen … som alla bidrar de till att hålla  ordning på de regeringar som saknar det “heliga triumviratets” godkännande. IMF, Världsbanken och WTO  inför marknadsfundamentalism emedan utländska ledare som agerar alltför oberoende hotas med att  överlämnas till Internationella brottmålsdomstolen och riskerar hårda straff. Detta samtidigt som USA inför  sanktioner mot regeringar som bara kungen av sanktioner kan. De saknar verkligen känsla för hyckleri och ironi .
Och vem hotar USA dominans? Vem kan utmana det “heliga triumviratets hegemoni?”. Endast Ryssland och Kina   som om de varit så imperialistiska som västmakterna (nej, Sovjetunionen var inte var imperialistiskt när de agerade i  självförsvar i Östeuropa som varit som en motorväg som två gånger använts av Väst för att invadera varvid tiotals miljoner ryssar dödades eller sårades).
En missilbas efter den andra
Sedan slutet av det kalla kriget har USA byggt den ena basen efter den andra runt Ryssland och de söker ständigt söker nya ställen, bland annat i Ukraina. En missilbas efter den andra, med Moskva inom  skotthåll. Nato har rivit åt sig den ena före detta sovjetrepubliken efter den andra. Vita huset och okritisk amerikansk mainstreammedia har försäkrat oss om att sådan verksamhet inte har något med Ryssland att  göra. Och till Ryssland har de sagt samma sak vilket har gjort Moskva skeptiskt. ” Titta“, sa Rysslands  president Vladimir Putin angående Nato för några år sedan, “är det här en militär organisation? Ja det  är en militärorganisation. … Är det på väg mot vår gräns? Det rör sig mot vår gräns. Varför?” (1).
NATORingofFire
Här syns några av de länder som ingår i USA/NATO:s inringningspolitik (det första ledet) i förhållande till Ryssland och Kina.
Väntar USA:s standardpaket i Ukraina?
Den “heliga triumviratet” skulle älska att slita Ukraina ur Moskvas famn, vräka den ryska svartshavsflottan (på Krim) och etablera en amerikansk militär- och/eller Natonärvaro vid den ryska gränsen (om någon undrar vad som föranledde den ryska militära insatsen). Då skulle Kievs medlemskap i EU inte vara  långt borta. Därefter skulle landet kunna få uppleva glädjen neo-konservatismen och lära känna  fördelarna med de privatiseringar, avregleringar och åtstramningspaket som har blivit standard. Landet  skulle få gå med Portugal, Irland, Grekland och Spanien som en fattig föräldralös i familjen. Men inget  pris är för högt att betala för få vara en del av det ärorika Europa och Väst!
2014-03-09 14_55_04-Neo-Nazis and far-right protesters in Ukraine _ libcom.org
Oleh Tyahnybok är ledare för Svoboda och han menar att den “judiska moskvamaffian” styrde Ukraina innan de själva tog över.
Fascister och tjetjenska islamister i skön förening
De ukrainska rebellerna och deras västmaktsupportrar brydde sig inte om vem vilka deras ukrainska  bundsförvanter var när de utförde sin kupp mot president Viktor Janukovitj förra månaden … skurkar satte eld på poliser från topp till tå … alla typer av extrema högerextremister, bland dessa  tjetjenska militanta islamister (2) … en representant för ultrahögerpartiet Svoboda är en del av den nya  regeringen som hotar att bygga upp Ukrainas kärnvapen inom tre till sex månader (3). … Krypskyttar sköt på  demonstranter som uppenbarligen inte var vad de verkade vara.  I ett avlyssnat telefonsamtal (lyssna här -red) mellan  Urmas Paet, Estlands utrikesminister, och EU: s utrikespolitiska chef Catherine Ashton avslöjar Paet något: “Det finns nu allt starkare insikt om att Janukovitj inte stod bakom krypskyttarna. Det var någon  från den nya koalitionen. (4)” … nynazistiska demonstranter i Kiev har öppet fördömt judar och hissat en  banderoll för att hedra Stepan Bandera (läs om honom här -red) den ökända ukrainska nationalisten som samarbetade med de tyska  nazisterna under Andra världskriget och vars milis deltog i grymheter mot judar och polacker.
2014-03-09 15_01_17-John McCain tells Ukraine protesters_ 'We are here to support your just cause' _
Här syns Svobodas ledare Oleh Tyahnybok med den amerikanske senatorn John McCain i Kiev i december 2013. McCain uttryckte att: “USA står bakom er”.
 Den judiska befolkningen vädjar om hjälp
2014-03-09 15_06_44-Moshe Reuven Azman - Sök på Google
Moshe Reuven Azman
Den israeliska tidningen Haaretz rapporterade den 24 februari att ukrainska rabbinen Moshe Reuven Azman rådde “Kievs judar att lämna staden och till och med landet.” Edward Dolinsky, chef för en paraplyorganisation för ukrainska judar beskrev situationen för ukrainska judar som “förfärlig” och begärde Israels hjälp.
Allt som allt, ett tvivelaktigt gäng allierade för en tvivelaktig sak som påminner om skurkarna i  Kosovos befrielsearmé som Washington anlitade för ett tidigare regimskifte och dessa har hållits vid makten sedan 1999.
USA väljer minstrar till Ukrainas nya regering
2014-03-09 15_08_16-Victoria Nuland - Sök på Google
Victoria Nuland
I ett numera berömt inspelat telefonsamtal (lyssna här -red) mellan topptjänstemannen Victoria Nuland vid USA:s  utrikesdepartement och USA:s ambassadör i Ukraina diskuterar de vilka av ukrainarna som skulle kunna vara i Washingtons smak i en ny regering. Och tro för guds skull nu inte att detta är ett exempel på deras  regimskiftesmentalitet. Nulands val föll på Arsenij Jatsenjuk som senare dök upp som tillfällig premiärminister. (lyssna här när Nuland försöker förklara sig efteråt -red).
National Endowment for Democracy -ett bättre CIA
The National Endowment for Democracy (NED) är en byrå som skapades av Reagan-administrationen 1983 för  att främja politiska aktioner och psykologisk krigföring mot stater som inte uppskattas i amerikansk utrikespolitik. NED är Washingtons främsta icke-militära verktyg för att åstadkomma regimskiften. NED:s  webbplats listar 65 projekt som har fått ekonomiskt stöd under de senaste åren i Ukraina (5). NED:s  beskrivningar av projekten avslöjar inte att de i allmänhet i sina program sprider en filosofi som går  ut på att arbetande människor och andra medborgare mår bäst av ett system med fri företagsamhet, klasssamarbete, kollektiva förhandlingar, minimal statlig inblandning i ekonomin och motstånd mot  socialism i någon form. En fri marknadsekonomi likställs med demokrati, reformer och tillväxt. Dessutom  skall fördelarna med utländska investeringar betonas.
hämta (1)Tanken var att NED öppet skulle göra vad CIA hade gjort i hemlighet i årtionden och därmed  förhoppningsvis slippa det förakt som fanns för CIA:s hemliga aktiviteter. Allen Weinstein, som hjälpte utarbeta  lagstiftningen om inrättande av NED, förklarade 1991: “Mycket av det vi gör idag gjordes i hemlighet för  25 år sedan av CIA.” (6).
NED får nästan all sin finansiering från den amerikanska regeringen (totalt 5 miljarder dollar sedan  1991) (7) men de gillar att hänvisa till sig själva som en NGO (icke-statlig organisation) eftersom detta  bidrar till att upprätthålla en viss trovärdighet i utlandet. Em trovärdighet som en officiell  amerikanska regeringsorganisation kanske inte har. Men klassificera dem som en NGO gör att de hamnar i  fel kategori. NED är en GO (Government Organizaton -red). Dess långvariga insatser i Ukraina är lika  mycket utanför regelverket som de ryska militära insatserna är. Journalisten Robert Parry observerade:
“För NED och neokonservativa amerikaner så varade Janukovitj legitimitet endast så länge som han accepterade europeiska krav på nya “handelsavtal” och de hårda ekonomiska “reformer” som krävdes av  Internationella valutafonden. När Janukovitj förhandlade fram dessa avtal så fick han beröm. Men när han bedömde att priset var för högt för Ukraina och valde ett genereröst förslag från Ryssland så blev han genast ett mål för “regimskifte”.”
Därför måste vi fråga som Putin frågade – “Varför?”. Varför har NED finansierat 65 projekt i ett  främmande land? Varför har Washingtons tjänstemän sökt en ersättare för president Janukovytj som lagligen och demokratiskt valdes år 2010? Han som, med tanke på protesterna, flyttade valen så att han kunde ha blivit utröstad istället för att bli utkastad av en mobb? Janukovitj gjort upprepade och stora  eftergifter, han gav bland annat amnesti till de som gripits och erbjöd den 25 januari att göra två av  sina motståndare till premiärminister och vice premiärminister. Allt till ingen nytta, viktiga delar av de som protesterande, och de som var bakom dem, ville ha en kupp.
Carl Gershman, regimskifteskungen
2014-03-09 15_11_48-Carl Gershman ned - Sök på Google
Carl Gershman
Carl Gershman (ordförande i NED) skrev i september förra året att “Ukraina är den högsta vinsten” (8).  Mannen vet han talar om. Han har lett NED ända från början och övervakade “Rosornas revolution” i  Georgien (2003), den “Orangea revolutionen” i Ukraina (2004), cederrevolutionen i Libanon (2005),  “tulpanrevolutionen” i Kirgizistan (2005), den “gröna revolutionen” i Iran (2009) och nu Ukraina igen.  Det är som om det kalla kriget aldrig tagit slut.
Den nuvarande ohämmade fientlighet som de amerikanska medierna visar mot Putin speglar också en gammal  praxis. USA har blivit så vant vid att världens ledare vaktar sina tungor och inte ger uttryck för en kritik som lämpligen bör riktas mot deras kriminella politik att när Vladimir Putin uttrycker ett  relativt milt fördömande utmålas han som “Public Enemy Number One” och hans ord förlöjligas eller  ignoreras.

Världshistoriens grövsta hyckleri ger visst respekt

Den 2 mars fördömde USA:s utrikesminister John Kerry Rysslands “otroliga aggressionshandling” i Ukraina  (Krim) och hotade med ekonomiska sanktioner. “På 2000-talet beter man sig inte som på 1800-talet och  invaderar ett annat land med en helt påhittad förevänding” (9).
Ockupationen av Irak var på 2000-talet. Senator John Kerry röstade för det. Ett hyckleri på den här nivån inger viss respekt .
Eftertext: Ukrainas tillfälliga premiärminister meddelade den 7 mars att han har uppmanat Natos råd att hålla ett möte i Kiev om den senaste utvecklingen i landet. “Jag uppmanade Nordatlantiska rådet  att besöka Kiev och hålla ett möte där,” sade Arseny Yatsenyuk under ett besök i Bryssel där han  träffade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och EU-tjänstemän. “Vi tror att det kommer att  stärka vårt samarbete.”
William Blum är en av de främsta analytikerna i världen på USA:s utrikespolitik men tenderar i sina böcker att se  alltför positivt på Sovjetunionen från 60-90-talet. Han anser inte att Sovjetunionen blev imperialistiskt i slutet på 50-talet. 

Källor:
1. Guardian Weekly (London), June 27, 2001
2. RT television (RT.com, Moscow/Washington, DC), March 1, 2014
3. Deputy Mikhail Golovko, RT, March 1, 2014
4. RT, March 5, 2014, “The EU’s Ukraine policy and moral bankruptcy”; the phone conversation is believed  to have taken place February 26.
5. NED 2012 Annual Report
6. Washington Post, September 22, 1991
7. Victoria Nuland, speaking at the National Press Club, Washington, DC, December 13, 2013
8. Washington Post, September 26, 2013
9. “Face the Nation”, CBS, March 2, 2014


källa 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen