Donnerstag, 27. Oktober 2011

Korrespondenterna i SVT är värda beröm

Jag tackar Rune Lanestrand för den här biten om vårt käraste dryck - kaffet.
Men för det mesta har vi ingen aning om hur människorna plågas och t o m förgiftas för att vi skall få det på vårt bord.
kaffeträden fordrar mycket jobb
Korrespondenternas har åter gjort ett bra inslag. Kvällens program Beska droppar om Kaffe visade hur farligt arbetarna lever på storböndernas kaffeplantager i Brasilien. Där man sprider farliga växtgifter från flygmaskin. Även när arbetarna vistas ute på fälten.

kaffeböner mogna ojämn
Heder åt Brasiliens småbönder som inte vill använda växtgifter, utan producerar på traditionellt sätt så vi kan köpa och ekologiskt kaffe i butiken.
De stora plantagerna använder Endosulfan ett växtgift som är förbjudet i nästan hela världen. Det är ett insektsgift, som kan ge cancer, utvecklingsstörningar, krampanfall, diaréer och andnöd.

Ingen som sett programmet Beska droppar tror jag kan köpa annat än ekologiskt kaffe i fortsättningen. För tro inte att Endosulfan inte är farligt i det färdigrostade kaffet.

Ekologiskt kaffe finns även med fair trade som är lite dyrare men går till småbrukarnas kooperativ som odlar ekologiskt. Tänk då på att det något högre priset inte bara är bra för din egen hälsa utan också för kaffearbetarna och för att deras miljö och deras jord inte ska förgiftas.

Ja det var ett riktigt intressant program som motvikt till allt strunt och våldsutbud som är allra värst i tv4. Glädjande var också att i kaffekooperativet i Rwanda kunde hutus och tutsis, folkmordet till trots, arbeta tillsammans.
Det kanske ändå finns hopp om mänskligheten trots allt.

Tack till Korrespondenterna i svt 2 som visar att det finns kunniga journalister som tar sitt viktiga yrke på allvar.
Missade du filmen kan du se den här.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen